Hieronder wordt voor de relevante taakvelden ingegaan op de grootste afwijkingen tussen de ramingen 2019 en 2020.
Lasten
In het taakveld Onderwijsbeleid en Leerlingenzaken is enerzijds sprake van een stijging van lasten onder invloed van de wettelijke uitbreiding in uren vroeg- en voorschoolse educatie (VVE) per peuter. Deze stijging wordt tenietgedaan door een lagere toerekening van ambtelijke capaciteit aan dit taakveld. in 2021 daalt dit budget verder onder invloed van de afbouw van budgetten voor taalklassen statushouders.
In het taakveld Onderwijshuisvesting zijn de lasten ten opzichte van de primitieve begroting 2019 gedaald. Echter, bij de 2e tussentijdse rapportage 2019 wordt de begroting voor onderwijshuisvesting 2019 nog neerwaarts bijgesteld, onder andere omdat de afschrijvingen in 2019 lager uitvallen. De werkelijke lasten stijgen dus vanaf 2020 onder invloed van de investeringen in nieuwbouw van scholen voortkomend uit de Integraal Huisvestingsplannen Primair en Voortgezet Onderwijs.
Baten
In 2020 nemen de baten binnen taakveld Onderwijsbeleid en leerlingzaken toe vanwege een stijging in de rijksbijdrage voor Onderwijsachterstandenbeleid (zie ook lastenstijging in verband met urenuitbreiding VVE). Voor de toekomstige jaren 2020-2022 is de rijksbijdrage gelijkgesteld aan de hoogte van 2020.
De baten voor onderwijshuisvesting betreffen de huurlasten ter dekking van de kapitaallasten die voortvloeien uit (voorgenomen) investeringen in IKCs. Deze baten nemen toe in verband met de geplande oplevering van IKC de Tol, de Trampoline en PIUS X en bestaande IKC Emmaüs.